DSC 1647Az ASTRICEUM Érseki Múzeumban lehetőség van múzeumpedagógiai foglalkozás igénybevételére. Kérjük, tekintse át ajánlott programjaink, és ha valamelyik felkeltette figyelmét, vegye fel a kapcsolatot velünk! A tanév eseményeihez, az iskolák programjaihoz, a tananyag kiegészítéséül egyedi ajánlatot is készítünk. 

Szeretnénk minél több gyermeknek, diáknak megmutatni intézményünk, gyűjteményünk, illetve munkánk eredményeképp felálló kiállításaink. Jó volna, ha megtapasztalnák kis vendégeink, hogy múzeumunkban jó lenni, az egyházi művészet is lenyűgöző, az egyháztörténet része a magyarság történetének.
Szeretettel bíztatjuk Önöket, keressenek bátran minket!
Engedjék meg, hogy az alábbiakban bemutassuk választható programjaink! Mint ahogy fent említettük, lehetőségeink szerint egyedi igények esetén is állunk rendelkezésre.

Kalandtúrák – interaktív, ismeretbővítő foglalkozások

Ajánlott általános iskolai csoportoknak

Cél a Főszékesegyházban és a Múzeumban megfigyelhető, a felújítás során szépen kirajzolódó bibliai jelenetek, a részleteket és egészet megjellegző érseki címerek megismertetése, a Múzeumban kiállított műtárgyak részleteinek felfedezése élményszerű formában. A foglalkozások az alapvető információk átadása mellett, játékos formában mutatják be az egyes kiemelt részleteket, kreatív feladatok segítségével teszi könnyebben befogadhatóbbá a múzeum gyűjteményeit. Így nem csak a keresztény kultúrával és művészettel ismerkedhetnek meg az ide látogatók, hanem a múzeumlátogatásban rejlő élményt is felfedezhetik. A foglalkozások egységesen 1 óra időtartamúak, előjegyzés alapján rendelhetők. A rendelés alapfeltétele a minimum 10 fő résztvevő.
Ára: 500 Ft/fő

Kalandtúrák részletes bemutatása

1. Stukkó- és ólomüveglesen a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban- mesélnek a templom képei
Túra a Főszékesegyházban – A túra első állomásaként az érkezést követően rövid bevezetőt kapnak a résztvevő gyerekek a felújításról a templomban. Majd az ablakok jeleneteinek, sekrestye stukkóinak megfigyelése, bibliai jelenetek azonosítása következik.
Az Astriceumban folytatódik a foglalkozás, itt feladatlapot kapnak a gyerekek, melynek hibátlan kitöltését elismerő oklevéllel jutalmazzuk.

2. Címervadászat az ASTRICEUM Érseki Múzeumban
Túra az ASTRICEUM Érseki Múzeumban – A túra első állomásaként az érkezést követően rövid bevezetőt kapnak a résztvevő gyerekek a felújításról a múzeum fogadóterében. Az aktuális kiállítást bejárva keresik a tárgyakon az érseki címereket, és azonosítják őket, érsekek személyéhez kötik. Megismerkednek az érseki címerek sajátosságaival, azonosságaival, illetve egy-két érseki jelmondattal.
A foglalkozás folytatásaképpen feladatlapot kapnak a gyerekek, melynek hibátlan kitöltését elismerő oklevéllel jutalmazzuk.

3. Drágakővarázs – Kincsestúra az ASTRICEUM-ban
A túra első állomásaként az ASTRICEUM Érseki Múzeumban az érkezést követően rövid bevezetőt kapnak a résztvevő gyerekek az ASTRICEUM Érseki Múzeum épületéről, a felújítási programról, kiállított tárgyairól. Ez után kiosztásra kerülnek a „Drágakő-szótárak (laminált lapon a tárgyakon felfedezhető kőtípusok rajza és 2-3 mondatos ismertetője megnevezéssel), amelyeket a tárlatbejárás alkalmával magukkal vihetnek.
Tárlattúra az Astriceumban – A liturgikus műtárgyak bemutatása. Fedezd fel a drágaköveket a tárgyakon!
A foglalkozás egy színes, képes feladatlap kitöltésével zárul melynek hibátlan megoldását elismerő oklevéllel jutalmazzuk.

4. „Ismerd meg a múzeumi szakmákat!” – pályaorientációs foglalkozás
Időtartama alatt a tanulók megismerkednek az ASTRICEUM Érseki Múzeum „Ars Sacra, Ars Liturgica” kiállításával. A kiállítás vezető szövegében foglalkozások – régész, művészettörténész, ötvös, restaurátor (kő, textil, festmény) – kerülnek kiemelésre. A foglalkozás végén egy egyszerű feladatlap segítségével számot adnak a tanulók a kiállításról és a foglalkozásokról szerzett ismereteikről. Minden tanuló tanúsítványt kap a foglalkozás végén, a hibátlan feladatlapot kitöltők mestertanúsítványt.

 • DSC_1492
 • DSC_1539
 • DSC_1548
 • DSC_1558
 • DSC_1606
 • DSC_1613
 • DSC_1647
 • DSC_1670
 • DSC_1672
 • DSC_1690
 • DSC_1699

Simple Image Gallery Extended